Home News Як проводиться гастроскопія: її особливості та етапи, з яких складається процедура

Як проводиться гастроскопія: її особливості та етапи, з яких складається процедура

by vinokurova_mv

Гастроскопія – ефективний та досить швидкий метод діагностики захворювань ШКТ. Вона має на увазі введення ендоскопа – гнучкої трубки з камерою, яка і показує всі зміни та патології тканин.

У деяких випадках гастроскопію рекомендують проходити для профілактики, особливо якщо у пацієнта в роді були люди, які страждають на рак шлунка або стравоходу. Однак у більшості ситуацій гастроскопія є позаплановим обстеженням, викликаним неохайними симптомами або підозрами лікаря. Проконсультуватися з тим, чи потрібна вам гастроскопія, і записатися на процедуру можна тут https://cityclinic.com.ua/ua/gastroskopiya.

Показання до гастроскопії

Гастроскопія проводиться для діагностики органів шлунково-кишкового тракту. Виділяють кілька основних показань для обстеження:

  • повторювані тягнучі або гострі болі в животі, що особливо посилюються після їди;
  • розлад кишечника: діарея, здуття, нудота, запори;
  • відчуття кома в горлі або больовий синдром при спробі ковтання;
  • блювання та діарея, не викликані отруєнням;
  • зміни апетиту та коливання ваги без певної причини;
  • потрапляння до органів живота стороннього тіла.

Внаслідок такої діагностики вдається побачити зміни ще на початковій стадії хвороби та відстежити рефлюкс, гастрит, онкологічні захворювання тощо .

Особливості проведення процедури

Зонд, який вводиться під час гастроскопії через стравохід, не тільки дозволяє відстежити всі зміни у шлунку та дванадцятипалій кишці. Він також допомагає фахівцям взяти зразок тканини для проведення подальших лабораторних досліджень або за необхідності видалити пошкоджену тканину/запровадити медикаменти тощо .

Камера виводить зображення внутрішніх органів безпосередньо на екран, лікар може повторно чи детальніше розглянути підозрілі ділянки. Після проведення процедури пацієнт отримує на руки диск із рухом зонда, а також докладний опис стану внутрішніх органів та висновки фахівця.

Багато пацієнтів бояться записуватись на гастроскопію, навіть якщо відчувають перераховані вище симптоми на собі. Це пов’язано з тим, що ще кілька років тому трубки були більшого діаметру, що викликало болючі відчуття і серйозний дискомфорт аж до блювотного рефлексу. Сьогодні під час медичної маніпуляції використовують тонкі зонди. Також можна задіяти анестезію: седація або медичний сон повністю усувають дискомфорт від процедури – пацієнт буквально не відчуває введення трубки.

У СітіКлініку працюють гастроентерологи, які використовують сучасне обладнання. Високоточні тонкі ендоскопи у поєднанні з можливістю проводити обстеження під анестезією нівелюють неприємні відчуття у процесі та дають повний опис клінічної картини.

Leave a Comment

@ ANews – Alabama state news, 2022.