Home State Чи можна виписатись і не прописуватись у військовий час

Чи можна виписатись і не прописуватись у військовий час

by buma888

Прописка або офіційна реєстрація місця проживання має реальний і багато в чому визначальний правовий статус в Україні. По-перше, це обов’язковий елемент даних про людину, по-друге, відсутність прописки – це порушення закону. Військовий час вніс корективи у технічну сторону процесу реєстрації, але жодним чином не послабив значення прописки.

Чи можна змінювати прописку у військовий час?

Зміна реєстрації в Україні сьогодні багато для кого є вимушеною дією, але і без військового часу Закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text) дозволяв і дозволяє змінювати прописку без будь-яких обмежень. Зареєстроване місце проживання не означає, що особа фізично проживає за цією адресою, але вноситься в базу даних, тобто у електронний реєстр територіальної громади як офіційна адреса людини за якою державні органи ведуть з нею офіційне листування і інші офіційні комунікації. Також відповідно до місця реєстрації військовозобов’язані громадяни стають на військовий облік.

Значення прописки

Реєстрація місця проживання в Україні є обов’язковою і повинна бути у кожного, хто проживає на її території, хоч тимчасово, хоч постійно. Скільки можна жити без прописки? Офіційно визначено термін у 30 днів, на практиці без прописки перебуває значна частина населення. Але проблематика відсутності реєстрації стосується як держави, так і самого громадянина. Оскільки прописка це обов’язкова частина ідентифікаційних даних про людину, то без неї не можна здійснити цілу низку правовых дій. На сьогоднішній день відповідно до прописки здійснюється:

  • оформлення ідентифікаційного коду та інших податкових документів;
  • медичне обслуговування;
  • оформлення водійських прав і постановки на облік транспортних засобів;
  • постановка на військовий облік;
  • отримання соціальних послуг та багато іншого.

Якщо людина проживає без прописки, деякі правові дії здійснюються по останньому місцю реєстрації. Але виписатись і не прописатися у військовий час це суттєве ускладнення у використанні прав і свобод, а також законних інтересів особи. Варто зазначити, що на сьогоднішній день штампи в паспорті про прописку не ставляться, але можна отримати довідку. Довідка про реєстрацію місця проживання видається лише по місцю прописки у місцевому ЦНАПі, оскільки реєстр територіальної громади у кожної громади свій і доступ надається кожній громаді окремо. Прописатись у Києві через нашу компанію можна у будь-який зручний для Вас час та на зручний термін. Всі наші клієнти повністю обслуговуються у питанні прописки та мають суттєві партнерські переваги у наданні інших послуг.

Leave a Comment

@ ANews – Alabama state news, 2022.